PlanB - Bitcoin bude vzácnejším ako zlato a nehnuteľnosti

PlanB, zástanca a tvorca modelu Stock-to-Flow (S2F), spravil predpoveď, že Bitcoin prekoná trhovú kapitalizáciu zlata a nehnuteľností po ďalšom Bitcoin Halvingu v apríli 2024.

V tweete z 3. februára PlanB uviedol, že Bitcoin bude vzácnejší ako zlato a nehnuteľnosti, ktoré majú pomery S2F okolo 60 a 100. Pomer S2F meria množstvo novej ponuky aktíva v pomere k jeho existujúcim zásobám. Vyšší pomer S2F znamená nižšiu infláciu a vyšší nedostatok.

Model S2F PlanB, ktorý je citovaný v komunite, modeluje budúcu cenu BTC na základe jeho pomeru S2F a jeho historického vzťahu s cenou. Podľa modelu sa pomer S2F bitcoinu zvýši zo súčasných 50 na 110 po Halvingu, čím sa zníži bloková odmena zo 6,25 BTC na 3,125 BTC za blok.

PlanB naznačuje, že cena BTC dosiahne aspoň 500 000 dolárov na základe predpokladu, že jeho trhová kapitalizácia sa vyrovná alebo prekročí trhovú kapitalizáciu zlata, ktoré je v súčasnosti viac ako 10 biliónov dolárov.

Predikcia PlanB nie je bez podpory. Údaje z jeho webovej stránky ukazujú, že Bitcoin nasledoval model S2F s pozoruhodnou presnosťou, najmä po predchádzajúcich Halvingoch v rokoch 2012, 2016 a 2020. Model naznačuje, že Bitcoin môže pred ďalším Halvingom vzrásť nad 55 000 USD a v dlhodobom horizonte dosiahnuť 532 000 USD, možno do roku 2025.

Model PlanB však nie je bez kritikov, ktorí tvrdia, že je založený na chybných predpokladoch, ako je napríklad myšlienka, že samotný nedostatok určuje hodnotu, alebo že ponuka BTC je pevne stanovená na 21 miliónov. Niektorí tiež poukazujú na to, že model nemusí zohľadňovať externé faktory, ako je regulácia, inovácie alebo konkurencia, ktoré môžu ovplyvniť prijatie a dopyt po Bitcoine.

Napriek tomu je predpoveď PlanB dôkazom rastúcej dôvery a optimizmu v bitcoinovej komunite, keďže táto kryptomena naďalej láme nové rekordy a priťahuje nových investorov. Či Bitcoin naplní model PlanB, sa ešte uvidí, no jedna vec je istá: ďalší Halving bude pre krypto historickou udalosťou.

Zdroj: azcoinnews