JPMorgan varuje pred dominanciou USDT.

Správa analytikov JPMorgan vyvolala obavy z rastúcej dominancie Tetheru, najväčšieho stablecoinu na kryptotrhu.

Správa, ktorú viedol Nikolaos Panigirtzoglou, zdôraznila nedostatočný súlad a transparentnosť Tetheru s predpismi a uviedla, že jeho rastúca koncentrácia bola vnímaná ako negatívum pre celkový kryptoekosystém.

Stablecoiny sú digitálne tokeny, ktoré sú viazané na fiat menu alebo kôš aktív a sú navrhnuté tak, aby udržiavali stabilnú hodnotu. Sú široko používané v krypto priestore na obchodovanie, platby, požičiavanie a iné účely.

Stabilné coiny však čelia aj regulačným rizikám globálne, keďže úrady sa snažia zabezpečiť, aby boli kryté dostatočnými rezervami, dodržiavali pravidlá proti praniu špinavých peňazí a nepredstavovali hrozbu pre finančnú stabilitu.

V USA čaká na schválenie Kongresom zákon Clarity for Payment Stablecoins Act, ktorý by od emitentov stablecoinov vyžadoval, aby získali bankovú chartu a dodržiavali federálne bankové predpisy.

Medzitým Európa očakáva čiastočnú implementáciu regulácie CryptoAsset Markets (MiCA) v júni tohto roku, ktorá by zaviedla prísne pravidlá pre emitentov stablecoinov, ako sú kapitálové požiadavky, štandardy riadenia a opatrenia na ochranu spotrebiteľa.

Analytici sa domnievajú, že stablecoinové spoločnosti, ktoré prísne dodržiavajú existujúce predpisy, môžu profitovať z nadchádzajúcej regulačnej kontroly a potenciálne získať podiel na trhu.

Jednou z takýchto spoločností je Circle, emitent USD Coin (USDC), druhého najväčšieho stablecoinu podľa trhovej kapitalizácie. Spoločnosť Circle nedávno tajne požiadala o uvedenie na burzu v USA, čo analytici interpretujú ako znamenie jej zámeru expandovať do zahraničia a pripraviť sa na nadchádzajúcu reguláciu stablecoinov.

Na druhej strane Tether, emitent USDT, najväčšieho a najkontroverznejšieho stablecoinu, čelí právnym výzvam a obvineniam z manipulácie s trhom, podvodov a nedostatočného zabezpečenia.

Generálny riaditeľ Tether Paolo Ardoino reagoval na správu JPMorgan a povedal, že je rád, že JPMorgan uznal dôležitosť Tetheru a technológie stablecoinov vytvorenej jeho spoločnosťou. Zdalo sa mu však pokrytecké, aby JPMorgan, najväčšia svetová banka, hovorila o centralizácii.

Ardoino pripisuje úspech USDT spoločnosti Tether jej finančnej spoľahlivosti, silným rezervám a záväzku voči rozvíjajúcim sa trhom a rozvojovým krajinám.

Podľa analytikov fungujú stablecoiny ako „hotovosť“ v kryptomenách a fungujú ako prepojenie medzi tradičnými financiami a kryptosvetom. Ich expanzia znamená viac peňazí vstupujúcich do kryptomien z tradičných financií, väčší obeh hotovosti v krypto priestore a zvýšenie kolaterálu, vďaka čomu je finančný systém kryptomien stabilnejší.

Správa však tiež varovala, že dominancia Tetheru môže predstavovať systémové riziko pre kryptotrh, pretože akékoľvek narušenie alebo strata dôvery v USDT môže vyvolať šok likvidity a prudkú korekciu cien kryptomien.

Zdroj: azcoinnews