Objem burzy Binance vedie aj napriek prekážkam

Trh s kryptom zaznamenal prudký nárast aktivity v januári 2024, pričom podľa správy spoločnosti CryptoRank, ktorá sa zaoberá analýzou blockchainu, dosiahla 12-mesačné maximum nad 800 miliárd dolárov. Správa ukázala, že Binance, najväčšia kryptoburza na svete podľa objemu, predstavovala takmer polovicu celkového objemu spotov, napriek tomu, že čelila regulačným problémom v niekoľkých krajinách.

Objem obchodovania s kryptomenami dosiahol nové maximá

Správa CryptoRank zverejnená 4. februára 2024 ukázala, že spotový objem na centralizovaných burzách vzrástol o 10,4 % v porovnaní s decembrom 2023 a dosiahol nové 12-mesačné maximum 803,7 miliardy USD. Správa pripisuje rast zvýšenému záujmu a dopytu po kryptomenách, najmä po BTC, ktorý v januári dosiahol nové historické maximum.

Správa tiež zdôraznila výkonnosť búrz a zoradila ich podľa ich mesačnej zmeny objemu spotov. Binance je na čele rebríčka s 9,8% nárastom, nasleduje Coinbase s 18,6% a Kraken s 12,1%. Najväčší zisk bol Upbit, ktorý zaznamenal 44,6% skok v objeme spotov, zatiaľ čo najväčší porazený bol Gate.io, ktorý utrpel 34% pokles.

Binance dominuje aj napriek tlaku

Pozoruhodnejším zistením správy bola dominancia Binance, ktorá predstavovala 400,4 miliardy USD z celkového objemu spotov alebo 52 % podielu na trhu. To znamená, že Binance zvládla väčší objem ako ďalších deväť búrz dokopy. Binance mala tiež najvyšší počet aktívnych používateľov s viac ako 20 miliónmi mesačných návštev a najvyšší počet obchodných párov s viac ako 1 000 kótovanými mincami.

Výkon Binance prichádza uprostred rastúcej regulačnej kontroly, ktorej burza čelila v niekoľkých jurisdikciách vrátane USA, Veľkej Británie, Japonska, Nemecka a Singapuru. Spoločnosť Binance bola okrem iných obvinení obvinená z činnosti bez riadnych licencií, napomáhania praniu špinavých peňazí a ponúkania neregistrovaných cenných papierov. Binance poprela akékoľvek previnenie a vyhlásila, že sa zaviazala dodržiavať miestne zákony a nariadenia.

Generálny riaditeľ Binance, Changpeng Zhao, vyjadril svoj optimizmus ohľadom budúcnosti kryptopriemyslu a svojej burzy, napriek regulačným prekážkam. V nedávnom rozhovore pre Bloomberg CZ povedal, že očakáva, že kryptotrh v najbližších piatich rokoch porastie 10-krát a že Binance bude pokračovať v inováciách a ponúkať svojim používateľom nové produkty a služby.

Bitcoinové ETF podporuje prijímanie kryptomien

Faktor, ktorý prispel k rastu kryptotrhu, je vznik Bitcoinových burzovo obchodovaných fondov (ETF), čo sú investičné produkty, ktoré sledujú cenu BTC a umožňujú investorom získať expozíciu voči kryptomene bez toho, aby museli priamo kúpiť alebo uložiť. Bitcoinové ETF boli schválené a spustené v niekoľkých krajinách, ako je Kanada, Brazília a Dubaj a prilákali významný prílev investorov.

 

Zdroj: azcoinnews