BTC ETF stále rastie

Dopyt po fondoch obchodovaných na burze Bitcoin (ETF) nevykazuje žiadne známky spomalenia, pretože najnovšie údaje z CryptoQuant ukazujú, že nové spotové ETF naďalej priťahujú väčšie prílevy financií.

CryptoQuant zaznamenal nové bitcoinové ETF, prílev 340 miliónov dolárov, a to aj napriek odlevom z Bitcoin Trust a Invesco Galaxy vo výške približne 160 miliónov dolárov.

To naznačuje, že investori presúvajú svoje preferencie od starších produktov, ktoré sa obchodujú so zľavou za spotovú cenu, k novším, ktoré viac sledujú spotovú cenu.

Nové BTC ETF, ktoré boli spustené v Kanade a Brazílii začiatkom tohto roka, zmenili hru pre kryptotrh, lebo poskytujú prístupnejší a regulovanejší spôsob pre inštitucionálnych a retailových investorov, ako získať expozíciu voči bitcoinom.

Prílevy do nových BTC ETF tiež vyvíjajú tlak na rast ceny bitcoinu, pretože poskytovatelia ETF musia nakupovať BTC z trhu, aby podporili svoje akcie.

Včera cena Bitcoinu v USA vzrástla a potom sa pohybovala väčšinou bokom a pohybovala sa okolo hranice 52 000 dolárov.

Niektorí analytici sa domnievajú, že je to spôsobené tým, že obchodníci sa snažia prekonať nákupný tlak počas seansy na Wall Street, pričom ETF naďalej vysávajú BTC z trhu tempom priemyselného vysávača.

Po prelomení 50 000 dolárov, ku ktorému prišlo v pondelok, sa mnohí čudujú, o koľko viac môže bitcoin vytlačiť bez prestávky. Pri 53 000 dolároch existuje obrovská možnosť že BTC narazí na prvý odpor.

Je však nepravdepodobné, že by BTC výrazne klesol, ak budeme pokračovať v tempe 300 – 500 miliónov dolárov v čistých prílevoch za deň, najmä ak vezmeme do úvahy, že BTC sú z trhu na dlhú dobu odstránené.

Toto všetko je hneď za rohom od polovičného zníženia, ktoré sa očakáva v apríly  2024. Rozdelenie na polovicu je udalosťou, ktorá každé štyri roky zníži ponuku nových BTC o polovicu, čím sa vytvorí efekt nedostatku, ktorý by mohol zvýšiť cenu.

Jediným zdrojom obáv je otvorený záujem, ktorý meria celkovú hodnotu nesplatených futures a opčných zmlúv na úrovniach, ktoré boli naposledy zaznamenané na jar 2022, počas posledného rastu kryptotrhov pred medvedím trhom.

Z týchto úrovní je každý moment vhodný čas na spustenie klasickej dynamiky znižovania zadlženosti založenej na náhlych flushoch, ktoré by mohli spôsobiť prudký pokles cien a likvidáciu.

Niektorí však tvrdia, že súčasné trhové podmienky sú odlišné od roku 2022, keďže trh je vyspelejší, rozmanitejší a odolnejší a inštitucionálne prijatie BTC je silnejšie ako kedykoľvek predtým.

 

Zdroj: azcoinnews