Bitcoin ( BTC ) na 60 800 USD !

BTC, najväčšia kryptomena na svete podľa trhovej kapitalizácie, vo štvrtok vyletela na hranicu 60 800 USD a dosiahla tak najvyššiu úroveň od novembra 2021. Digitálne aktívum za posledných 24 hodín narástlo o 5 %, čím zvýšilo svoju hodnotu o viac ako 50 miliárd USD a v roku prekonalo 1,2 bilióna USD, trhovej kapitalizácie.

Rally bola poháňaná prudkým nárastom dopytu po spotových BTC fondoch obchodovaných na burze (ETF), ktoré umožňujú investorom získať expozíciu voči kryptomene bez toho, aby ju priamo držali. Podľa údajov CryptoCompare zaznamenali spotové BTC ETF v utorok viac ako 3 miliardy USD v kumulatívnom objeme obchodov, čo je najviac od ich spustenia.

Niektorí obchodníci tiež pripisovali rast ceny nadchádzajúcej udalosti, ktorá by sa mala uskutočniť v apríli 2024. Halving je proces, ktorý znižuje množstvo nových BTC vytvorených každých 10 minút na polovicu, čím sa ponuka BTC stáva vzácnym a potenciálne zvyšuje jeho hodnota. Historicky bitcoin zaznamenal výrazné zvýšenie ceny v mesiacoch pred a po znížení o polovicu.

Ďalším faktorom, ktorý mohol prispieť k nárastu, bola likvidácia medvedích stávok na BTC futures, čo sú kontrakty, ktoré umožňujú obchodníkom špekulovať na budúcu cenu kryptomeny. Podľa údajov spoločnosti Coinglass, futures stávky na nižšie ceny bitcoinov sa od ázijských ranných hodín likvidovali v hodnote 25 miliónov dolárov, čo naznačuje, že niektorí obchodníci boli nútení uzavrieť svoje pozície, keď cena rástla.

Bitcoin nebol jedinou kryptomenou, ktorá potešila zo ziskov. Ďalšie hlavné tokeny ako ether (ETH), natívna mena siete Ethereum, Solana SOL, rýchlo rastúca blockchainová platforma, a XRP, digitálne aktívum siete Ripple, sa od ázijského rána tiež zvýšili až o 3 %. hodín, podľa údajov CoinGecko.

Nie všetci však boli optimistickí, pokiaľ ide o výkonnosť kryptotrhu. Index strachu a chamtivosti, metrika sentimentu, ktorá sleduje mieru zmeny pohybu aktív oproti inherentným základom, v stredu vzrástol na 82, čo naznačuje extrémnu chamtivosť a dosiahol najvyššiu úroveň za viac ako rok. Index je hodnotený na stupnici od 0 do 100, pričom 0 je najstrašnejší a 100 je najchamtivejší. Nenásytné prostredie sa považuje za znak eufórie, čo „znamená, že trh je povinne napraviť,“ hovoria vývojári indexu.

Zdroj: azcoinnews